radio10-logo
 

Blog

15 april 2015

Eten voor 2.50 per dag kan dat?

Ja dat kan! En nog gezond ook, of het echt allemaal echt lekker is....dat is een tweede maar met een beperkt budget kan je gezond en voedzaam eten. ik lees dit vandaag in een artikel in de Volkskrant. Een beetje blase artikel van culinair journalist Loethe Olthuis.

Er wordt beschreven wat je er allemaal voor moet laten, geen cappunccino op het terras in de zon, geen fairtrade bananen, vanille-sojamelk, bio havermout, bio rozijnen, glaasjes wijn, oude boerenkaas en tonychocolony repen. Het is maar afzien..

De maaltijden van Loethe bestaan nu uit volkoren boterhammen met huismerk producten zoals pindakaas, appelstroop, jam en kokosbrood, houdbare melk, tonijn uit blik. Savonds zelf de bietjes schoonmaken, de erwten weken voor de soep, winterwortelen schillen voor een pannetje hutspot en de aanbiedingen goed in de gaten houden.

Het artikel besluit met een zin die mij irriteert.
Petje af voor alle mensen die noodgedwongen altijd zo moeten leven. Zelf zal ik een pistoletje oude kaas met een cappuccino nooit meer vanzelfsprekend vinden.

Loethe realiseert zich waarschijnlijk niet dat de meeste nederlanders zo moeten leven.

woensdag 25 maart

Wat ben ik blij met modern voedsel.

In het Volkskrant magazine van 21 maart staat een artikel over het paleo dieet. Hogleraar Frans Kok gaat in op de voedingswaarde van dit dieet. In tegenstelling tot wat in het artikel staat, zijn granen het meest genuttigde voedsel in de hele prehistorie, Otzi, de gletsjermummie, had ze ook gegeten.
Vlees daarentegen was er nauwelijks, aangezien wild zich niet makkelijk laat vangen en er geen megastallen of winkels waren. Thomas Mons heeft in een groepje negen dagen op de wijze van de ijzertijd geleefd in het Eindhoven museum, met een correct dieet. Dit bestond uit granen, wat gedroogd vlees en wintergroenten.
Ik kan u verzekeren dat hij na een week ontzettend blij was om weer modern voedsel te eten.
Ik begrijp de aversie tegen het moderne dieet van nu niet,
er is toch een reden dat de gemiddelde mens in die tijd niet ouder dan 35 jaar werd.

groet

Arjen zeevenhooven

 

zondag 21 december 2014

Terugblik en 2015,

 

Het was voor mij persoonlijk een prachtig jaar. Gezond, gelukkig, lieve mensen om mij heen en leuke opdrachten.
Bij Albert Heijn barsten wij van de energie en gaan wij een geweldig jaar tegemoet. Samen met het culinaire team maken wij de producten in winkel nog beter en lekkerder. Als smaakexpert en productontwikkelaar houd ik mij dagelijks bezig met alles dat met eten te maken heeft bij Appie.

Voor Young Perfect in Breda train ik de koks die in de XL winkels werken. Altijd beter en altijd lekkerder. Fijne mensen die altijd klaar staan, dus heb je inspiratie nodig voor een lekker gerecht? Kom bij ons langs, proeven en babbelen. Altijd welkom!

Fijne kerst en alvst een gelukkig nieuwjaar!

groet

Arjen

2 november

Bizar weertje!

Daar loop je dan. Prachtige zondag middag in de zon, polootje aan, beetje slenteren door het bos en wat bijkomen van de drukke week die al weer achter mij ligt. Afgelopen donderdag was ik een dag in Londen om een aantal winkels te bekijken. Ontbijten bij Jamie Oliver en daarna met de benenwagen door de stad om Wholefood, Tesco, Harrods, waitrose en andere prachtige food concepten te bekijken en hier en daar een ideetje te jatten. Londen is de stad van het grote geld en de prachtigste winkels, wel een beetje van de gekke hier en daar. Kilootje broccoli voor 7 pond!!  Geef mij dan de appie maar met witlof voor € 0.49 per pond.

fijne week

groet

Arjen

woensdag 22 november

lekker zelf koken

Leuk dat heel holland bakt. Albert Heijn staat vol met de mooiste bak producten. Hebben jullie het appeltaart pakket al geprobeerd? Echt de mooite waard! Voor 5 euro heb je de hele middag lol, gezellig samen bakken en daarna met zijn allen snoepen van warme zelf gebakken appeltaart.

Zelf koken is leuk en als je niet zo zeker van je zaak bent.. probeer de pakketten maar eens.Courgette champignonsoep, stoofperen, paprika tomatensoep, erwtensoep. Allemaal van die gerechtjes die niet iedereen even uit de losse pols bereid.

groet

Arjen